Activité gratuite
DSF
Elikadura kate jasangarri baterantz: erronkak eta aukerak

Elikadura kate jasangarri baterantz: erronkak eta aukerak

06.mai - 06. mai, 2021 Cod. W01-21

Description

Elkarrizketa bat, elikadura eredu jasangarriagoak lortzeko hainbat aukera ikusaraziko dizkiguna.

Elikadurak zeregin izugarri garrantzitsua betetzen du maila ekonomiko, sozial eta kulturalean munduko herrialde guztietan eta bereziki Euskal Herrian. Munduko biztanleriaren hazkundeak eta egungo produkzio, eraldaketa, merkataritza eta kontsumo sistemek egoera bat sortu dute, non agortzen ari baitira natura baliabideak eta giza prozesuen bidez sortutako kutsadura xurgatzeko planetaren gaitasuna. Zehazki, nekazaritza eta elikaduraren sektorea planetan inpaktu gehien sortzen duen sektoreetako bat da, eta aldi berean, sektore kaltetuenetako bat da, Lurra jasaten ari den aldaketen aurrean eta bereziki klima aldaketaren aurrean.

Hori dela eta, maila guztietako erakundeak eta administrazioak politikak, estrategiak eta ekintza planak bultzatzen ari dira, horien helburu nagusia izanik, besteak beste, elikagaien produkzio, eraldaketa, merkaturatze eta kontsumo sistema jasangarriagoak eta erresilienteagoak sortzea. Era berean, gero eta kezka eta kontzientziazio maila handiagoa duen gizarteak produktu jasangarriagoak, etikoagoak eta arduratsuagoak eskatzen ditu.

Horregatik, ekintzak egin behar dira, elikadura kate bat eta gastronomia bat lortzeko, jasangarriagoa ez ezik, eraginkorragoa eta lehiakorragoa ere izango dena.

Hainbat aukera daude elikadura katearen eraginkortasuna eta jasangarritasuna hobetzeko. Hala, elikagaiak egiteko modu berriak landu behar dira, ingurumen inpaktu txikiagokoak eta jasangarriagoak; natura baliabideen erabilera eraginkorrerako estrategiak eta teknikak ezarri behar dira; eta, elikagaien alferrikako galerak ahal bezain beste murriztu behar ditugu.

Nabarmendu behar da, halaber, elikagai azpiproduktuen aprobetxamenduan eta lehengai jasangarrien erabileran oinarritutako balio kate berriak eta negozio eredu zirkularrak garatzeak zenbateko garrantzia duen. Testuinguru horretan, digitalizazioak eta 4.0 teknologiek berebiziko garrantzia izango dute, baita kontsumo arduratsua bultzatzeko komunikazio eredu berriek ere.

Lire la suite

Objectifs

.

Activité s'adressant à

  • Unibertsitateko ikasleak
  • Unibertsitarioak ez diren ikasleak
  • Irakasleak
  • Profesionalak
  • Publiko orokorra

Programme

2021-05-06

 

Eva Caballero kazetariak hizlariarekin elkarrizketa izango du hitzaldia amaitutakoan / La periodista Eva Caballero mantendrá un diálogo con el ponente una vez finalizada la conferencia

18:00 - 19:00

“Hacia una cadena alimentaria sostenible: retos y oportunidades“

  • Jaime Zufia AZTI - Coordinador del Departamento de Procesos Eficientes y Sostenibles

Conférenciers

Jaime Zufia

AZTI, Coordinador del Departamento de Procesos Eficientes y Sostenibles

Jaime Zufia Biologia Zientzietako lizentziaduna da, eta Ingurumen Ingeniaritzari eta Uraren Kudeaketari buruzko masterra du. Haren ibilbide profesionala gehienbat elikagaien sektoreari eta jasangarritasunari lotuta egon da. Gaur-gaurkoz, Prozesu Eraginkorren eta Jasangarrien Departamenduko koordinatzailea da, AZTI zentro teknologikoan, eta hainbat postu bete ditu bertan 1998. urteaz geroztik. Hori baino lehen sektore pribatuaren enpresetan egin zuen lan (DELICASS, IBERDROLA, TECMA). Elikagaien jasangarritasunari lotutako mahai eta plataforma askotako kidea da. 25 urteko esperientzian, elikadura katearen eko-eraginkortasunari eta jasangarritasunari buruzko 200etik gora proiektu eta ekimen garatu, zuzendu eta koordinatu ditu, bai estatu mailan, bai nazioartean (Europa, Ekuador eta Argentina).

Lieu de l'événement

Online zuzenean

Online zuzenean

Objectifs de développement durable

Chez UIK, nous voulons contribuer à la réalisation des objectifs de développement durable (ODD) 2030. Pour ce faire, nous avons identifié les objectifs auxquels nos programmes contribuent. Vous pouvez vérifier les objectifs ci-dessous.

L'Agenda 2030 est le nouvel agenda international de développement adopté en septembre 2015 par les Nations Unies. Cet agenda se veut un outil pour favoriser le développement humain durable sur toute la planète. L'éradication de la pauvreté, la réduction de l'inégalité et de la vulnérabilité et la promotion de la viabilité constituent ses principaux piliers. Il s'agit d'une chance unique de transformer le monde jusqu'en 2030 et de garantir les droits de l'homme à tous.

Objetics de développement durable

3 - Bonne santé et bien-être

Donner aux individus les moyens de vivre une vie saine et promouvoir le bien-être de tous à tout âge. Questions clés : couverture sanitaire universelle, santé sexuelle et procréative, diminution du nombre de personnes victimes d’accidents de la route, de la pollution et de produits chimiques, réduction du taux de mortalité maternelle et néonatale, fin des épidémies comme le SIDA, combattre l’hépatite et les maladies transmises par l’eau, prévention des drogues et de l’alcool, contrôle du tabac.

Plus d'informations
3 - Bonne santé et bien-être

12 - Consommation et production responsables

Établir des modalités de consommation et de production durables. Questions clés : gestion durable et utilisation rationnelle des ressources naturelles, réduction des particules chimiques libérées dans l'air, l'eau et le sol, réduction des déchets, recyclage, réutilisation et réduction, pratiques durables, achat public durable, modes de vie durables, rationalisation des subventions aux combustibles fossiles qui sont source de gaspillage.

Plus d'informations
12 - Consommation et production responsables

13 - Action pour le climat

Prendre d'urgence des mesures pour lutter contre les changements climatiques et leurs répercussions. Questions clés : atténuation des effets, résilience et capacité d'adaptation, planification, stratégies et plans nationaux, éducation et sensibilisation, réduction de l'impact et alerte rapide, respect de la Convention-cadre des Nations Unies sur les changements climatiques.

Plus d'informations
13 - Action pour le climat