Activité gratuite
DSF
Taller sobre Buenas Prácticas en la donación de excedentes alimentarios: una solución solidaria que reduce el desperdicio de alimentos

Taller sobre Buenas Prácticas en la donación de excedentes alimentarios: una solución solidaria que reduce el desperdicio de alimentos

18.nov - 18. nov, 2021 Cod. M04-21

Description

Janari-hondarrak botatzea onartezina da hamar pertsonatik batek gosez lo egiten duen mundu honetan. Kontuan hartu behar dugu ondakin hauek ingurumenarentzat eta klimarentzat ere zama handia direla. Elikagaien galera eta hondakinak murrizteko, aldaketa sistemikoa egin behar da gure elikadura-sisteman.

NBEk, Garapen Jasangarrirako Helburuen barruan (12.3 helburua), 2030erako “txikizkako salmentari eta kontsumitzaileari dagokien neurrian, biztanleko elikagai-galera erdira murriztea, eta ekoizpen- eta hornikuntza-kateetan elikagai-galera murriztea” proposatu du. Europar batasuna ere neurriak hartzen ari da ingurumena errespetatzen duen elikadura jasangarri eta osasuntsurako baserritik mahaira estrategian.

Eusko Jaurlaritzak bat egin du Xedearekin eta, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Sailburuordetzaren bidez eta ELIKA Fundazioak koordinatuta, Elikagaien Xahuketaren aurkako Jarduera Plana jarri du abian, erronka bikoitzari erantzuteko: biztanle bakoitzeko elikagai-galera erdira murriztea, txikizkako salmentan eta kontsumitzaileenean, eta elikagaiak gutxitzea.

Elikagaiak Dohaintzan Emateko Lan Taldeak, Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak, EAEko hiru hiriburuetako Osasun Zerbitzuek eta Ausolan, Oreka eta Amatemann SL bezalako elikagai-sektoreko enpresek, «Euskadin elikagai-soberakinak emateko gida orientagarria» egin dute.

Esparru horretan, Euskadin zenbait kasuistika identifikatu dira GTk aztertu eta baloratu dituen elikagai-soberakinen dohaintzan. Gida orientazioa emateko tresna bat da, probestu ezin izan diren eta oraindik ere erabat kontsumigarriak diren elikagai-soberakinak, batez ere gizarte-erakundeen bidez, onuradunei helarazteko.

Lire la suite

Objectifs

.

Activité s'adressant à

  • Unibertsitateko ikasleak
  • Profesionalak
  • Publiko orokorra
  • Empresas alimentarias: donantes, redistribuidoras y receptoras de alimentos y Administraciones

Méthodologie

Tailerrean, Euskadin elikagai-soberakinak emateko gidaliburua berrikusiko da, eta elikagai-soberakinak behar bezala emateko bete behar diren baldintza higieniko-sanitarioak adieraziko dira.

Gainera, bi kasu praktiko aurkeztuko dira, bata lehen mailako produkzioaren inguruan eta bestea kolektibitateetarako janaria prestatzeko establezimenduen inguruan.

Collaborateurs

  • Elika - Fundación Vasca para la Seguridad Agroalimentaria
  • Departamento de Desarrollo Económico, Sostenibilidad y Medio Ambiente

Directeurs

Antton Alza Larruskain

Elika

Conférenciers

Elena Cereceda

Elena Cereceda coordina el proyecto Buruxka. Bióloga y especialista en gestión de proyectos, ha dedicado gran parte de su vida profesional a la concienciación ambiental y al impulso de iniciativas de economía circular. Buruxka es un proyecto piloto de recuperación del espigamiento como valor social y ambiental, promovido por el Ayuntamiento del Valle de Yerri, la UPNA e INTIA, y cofinanciado por el Plan de Desarrollo Rural de Navarra 2014-2020, a través del FEADER: “Europa invierte en zonas rurales” y el Gobierno de Navarra, que pretende contribuir a reducir el impacto social y ambiental derivado de las pérdidas de alimentos en el ámbito agrario, y generar un movimiento social en torno al desperdicio de alimentos.

José María Escudero Fernández

Licenciado en Veterinaria. Trabaja como Técnico de Salud Pública del Gobierno Vasco en la Subdirección de Salud Pública y Adicciones de Bizkaia, donde viene desempeñando diferentes tareas y cargos en la Unidad de Sanidad Alimentaria. Ha adquirido amplia experiencia sobre la Seguridad de los Alimentos. Ha impartido conferencias, comunicaciones y ponencias. Ha participado en varias publicaciones sobre la Higiene y la Seguridad Alimentaria.

Arantza Madariaga Aberasturi

Zuzenbidean lizentziatua Deustuko Unibertsitatean, Genero Mainstreamingean espezialista Castellóko Jaume I Unibertsitatean. 2016tik gaur egun arte Elika Fundazioaren zuzendaria, Nekazaritzako Elikagaien Segurtasunerako Euskal Fundaziokoa, beraz, Euskadiko Ekonomia Zirkularraren Estrategiaren Batzorde Kudeatzaileko kidea, Euskadiko Ingurumen Esparru Planaren Elikadura Zirkularraren Funtsezko Proiektuaren erantzunkidea eta Euskadiko Gastronomia eta Elikaduraren Plan Estrategikoan parte hartzen duena. Elika Fundazioak Elikagaien Kaleratzearen aurkako Euskal Estrategia diseinatu eta abian jarri du. Elikagaiak xahutzearen aurkako Euskadiko Plataforma sortu du 100 erakunde baino gehiagotan. Elika Fundazioak EAEko nekazaritzako elikagaien sektoreari laguntzen dio elikadura-sistema iraunkorrago baterako trantsizioan, Green Deal eta Agenda Basque Country 2030-ean sartutako Baserritik Mahaira Estrategiari jarraituz.

Denis Ugalde

CEO y Fundador de Oreka. Graduado en Derecho y MBA con especialidad en emprendimiento e innovación. A lo largo de los años ha co-fundado distintas iniciativas empresariales con una clara vocación por la tecnología. Tras varios años compaginando su actividad profesional con distintos proyectos de voluntariado internacionales, en 2019 de la mano de Victor Alonso, experto en seguridad alimentaria, fundó Oreka como vehículo que aunase las dos vertientes de empresa tecnológica y fuerte impacto social. Una solución de economía circular de gran escalabilidad que abarca de extremo a extremo la problemática del desperdicio alimentario, la escasez de alimentos y el medio ambiente.

Tarifs inscription

Aurrez aurre2021-11-18 arte
0 EUR

Lieu de l'événement

Bizkaia Aretoa-UPV/EHU

Abandoibarra etorbidea. 48009- Bilbo

Bizkaia

43.268446,-2.9377948999999717

Bizkaia Aretoa-UPV/EHU

Abandoibarra etorbidea. 48009- Bilbo

Bizkaia